History Hack

Helyezkedj bele egy történelmi korba, és megérted!

Interaktív, történelmi korok rejtett titkait bemutató iskolai és osztálytermi programokat kínálunk, melyek tantervi órákba illeszthetőek. A résztvevők szerepet kapnak a történet alakításában, a kor viszonyait megismerve szabadon hozhatnak döntéseket. Cél, hogy érthetővé és átélhetővé tegyük a történelmet és nemzeti ünnepeink, emléknapjaink hátterét. A “meghackelt” történelem az élmény- és drámapedagógia módszereivel építi a tudást, és fejleszti a készségeket.  Fiatal, gazdag pedagógiai tapasztalattal rendelkező kollégáink arra várnak, hogy legközelebb az Önök iskolájába vihessék el élménypedagógiai foglalkozásukat!

 

"Általános és középiskolásoknak is nagyon jó, élményszerű történelemóra! A különböző generációhoz tartozó történelmi alakok bőrébe bújva megelevenedik a múlt."

Szász Erzsébet történelemtanár, tankönyvszerző a Fától az alma programunkról

 

Programjaink

Az osztályom 56-ban

January 5 - June 13, 2026

A diktatúra miliőjének megtapasztalása után robban az osztályban a hír: kitört a forradalom! Hogyan reagál az osztály? Hogyan viszonyulnak a diákok ehhez a hírhez? Ki az, aki csatlakozik a pesti srácokhoz és ki az, aki inkább a családjával marad? Milyen kockázatai és előnyei vannak a harcokhoz való csatlakozásnak?
Az osztályt 56-ba repítjük vissza: az óra célja, hogy résztvevőként újra átéljék azokat a helyzeteket, meghozzák azokat a döntéseket, amiket 1956 őszén meg kellett hoznia egy diáknak. A 90 perces változtatban a forradalom utáni első tanítási nap is megjelenítésre kerül.

"Szerencsétlen Ernőd"

January 5 - June 13, 2026

Mit tehet valaki, ha a körülmények hatására kénytelen cselekedni? Hogyan lesz valaki véletlenül az 1848-49-es események egyik vezéralakja? Miként lehet elszámolni egy sikertelen béketárgyalással?
A program során a  diákok egy aradi vértanú bőrébe bújva, teljesen új szemszögből ismerik meg a szabadságharc történetét és hősünk dilemmáit.

Fától az alma. Bárók és fiaik a 18-19. században

January 5 - June 13, 2026

Egy bárónak is van apja, akire felnéz, akit követ - vagy akinek az eszméit próbálja meghaladni? Az Eötvös család apáinak és fiainak a sorsát követjük a felvilágosult abszolutizmus idejétől a Monarchiáig interaktív, játékos formában. Az egyes generációk közötti viták és az végig megmaradó eszmék megismerése által nem csak a család, hanem Magyarország gondolkodását ismerjük meg a nemzetté válás folyamatában.
A program rövidebb változatában az 1832-es országgyűlésre látogatunk el, ahol a család három genreációja is aktív politikus volt. A hosszabb változatban - a tudós és miniszter Eötvös Loránd beemelésével - az egyes generációk fénykorában meghatározó ügyek mentén közel másfél évszázad legfontosabb ügyeit vesszük végig.

Az iskolám 56-ban. Interaktív megemlékezés

January 5 - June 13, 2026

Iskolai ünnepségre gyűlnek az osztályok. A székeken kis vörös és nemzeti színű zászlók, a falon vörös csillag. A mozgalmi beszédeket azonban felváltja a forradalom híre, az ünnepség pedig pillanatok alatt forradalmi iskolagyűléssé alakul: a diákság soraiból kerülnek ki az új vezetők, akik megfogalmazzák a forradalom követeléseit, de mindenki maga dönthet, hogy csatlakozik-e a pesti srácokhoz.
Programunk egy interaktív iskolai megemlékezés. A kidolgozás során szorosan együttműködünk azokkal a diákokkal, akik vállalják, hogy “beépített emberként” kulcsszerepet vállalnak a program levezetésében. Az esemény az átéltek közös feldolgozásával zárul, ami tanórán is folytatható.

 

Rólunk

Vattay Liliána

történész, drámapedagógus

Bayer Árpád 

történész, játékfejlesztő. 

A hacker-ek

A közös pont a lendület és az elköteleződés a történelemoktatás irányába. Minden más változik: van köztünk drámapedagógus, valamint múzeumi és iskolai tapasztalattal rendelkező tag is.

 

Írj nekünk!

+3620 318 7439 (Liliána) +36 20 484 9836 (Árpád)

 

Open History Bt.
openhistory@openhistory.hu
www.openhistory.hu
Cégjegyzékszám: 01-06-792633
Adószám: 26151443-1-43
Székhely: 1224 Budapest, VIII. utca 9.

 
  • Facebook
  • YouTube

©2018 by Open History. Proudly created with Wix.com