©2018 by Open History. Proudly created with Wix.com

History Hack

Helyezkedj bele egy történelmi korba, és megérted!

Interaktív, történelmi korok rejtett titkait bemutató iskolai és osztálytermi programokat kínálunk, melyek tantervi órákba illeszthetőek. A résztvevők szerepet kapnak a történet alakításában, a kor viszonyait megismerve szabadon hozhatnak döntéseket. Cél, hogy érthetővé és átélhetővé tegyük a történelmet és nemzeti ünnepeink, emléknapjaink hátterét. A “meghackelt” történelem az élmény- és drámapedagógia módszereivel építi a tudást, és fejleszti a készségeket.  Fiatal, gazdag pedagógiai tapasztalattal rendelkező kollégáink arra várnak, hogy legközelebb az Önök iskolájába vihessék el élménypedagógiai foglalkozásukat!

 

"Általános és középiskolásoknak is nagyon jó, élményszerű történelemóra! A különböző generációhoz tartozó történelmi alakok bőrébe bújva megelevenedik a múlt."

Szász Erzsébet történelemtanár, tankönyvszerző a Fától az alma programunkról

 

Programjaink

 

Az osztályom 56-ban

January 5 - June 13, 2026

A diktatúra miliőjének megtapasztalása után robban az osztályban a hír: kitört a forradalom! Hogyan reagál az osztály? Hogyan viszonyulnak a diákok ehhez a hírhez? Ki az, aki csatlakozik a pesti srácokhoz és ki az, aki inkább a családjával marad? Milyen kockázatai és előnyei vannak a harcokhoz való csatlakozásnak?
Az osztályt 56-ba repítjük vissza: az óra célja, hogy résztvevőként újra átéljék azokat a helyzeteket, meghozzák azokat a döntéseket, amiket 1956 őszén meg kellett hoznia egy diáknak. A 90 perces változtatban a forradalom utáni első tanítási nap is megjelenítésre kerül.

"Szerencsétlen Ernőd"

January 5 - June 13, 2026

Mit tehet valaki, ha a körülmények hatására kénytelen cselekedni? Hogyan lesz valaki véletlenül az 1848-49-es események egyik vezéralakja? Miként lehet elszámolni egy sikertelen béketárgyalással?
A program során a  diákok egy aradi vértanú bőrébe bújva, teljesen új szemszögből ismerik meg a szabadságharc történetét és hősünk dilemmáit.

Fától az alma. Bárók és fiaik a 18-19. században

January 5 - June 13, 2026

Egy bárónak is van apja, akire felnéz, akit követ - vagy akinek az eszméit próbálja meghaladni? Az Eötvös család apáinak és fiainak a sorsát követjük a felvilágosult abszolutizmus idejétől a Monarchiáig interaktív, játékos formában. Az egyes generációk közötti viták és az végig megmaradó eszmék megismerése által nem csak a család, hanem Magyarország gondolkodását ismerjük meg a nemzetté válás folyamatában.
A program rövidebb változatában az 1832-es országgyűlésre látogatunk el, ahol a család három genreációja is aktív politikus volt. A hosszabb változatban - a tudós és miniszter Eötvös Loránd beemelésével - az egyes generációk fénykorában meghatározó ügyek mentén közel másfél évszázad legfontosabb ügyeit vesszük végig.

Az iskolám 56-ban. Interaktív megemlékezés

January 5 - June 13, 2026

Iskolai ünnepségre gyűlnek az osztályok. A székeken kis vörös és nemzeti színű zászlók, a falon vörös csillag. A mozgalmi beszédeket azonban felváltja a forradalom híre, az ünnepség pedig pillanatok alatt forradalmi iskolagyűléssé alakul: a diákság soraiból kerülnek ki az új vezetők, akik megfogalmazzák a forradalom követeléseit, de mindenki maga dönthet, hogy csatlakozik-e a pesti srácokhoz.
Programunk egy interaktív iskolai megemlékezés. A kidolgozás során szorosan együttműködünk azokkal a diákokkal, akik vállalják, hogy “beépített emberként” kulcsszerepet vállalnak a program levezetésében. Az esemény az átéltek közös feldolgozásával zárul, ami tanórán is folytatható.

Rólunk

Vattay Liliána

történész, drámapedagógus

Bayer Árpád 

történész, játékfejlesztő. 

A hacker-ek

A közös pont a lendület és az elköteleződés a történelemoktatás irányába. Minden más változik: van köztünk drámapedagógus, valamint múzeumi és iskolai tapasztalattal rendelkező tag is.

 

Írj nekünk!

+3620 318 7439 (Liliána) +36 20 484 9836 (Árpád)

 

Open History Bt.
openhistory@openhistory.hu
www.openhistory.hu
Cégjegyzékszám: 01-06-792633
Adószám: 26151443-1-43
Székhely: 1224 Budapest, VIII. utca 9.